Vad är en lösenordsfras?
Vad är ett säkert lösenord är? Hur säkert är DITT lösenord? Vad är en lösenordfras?
Vi lever idag i en värld där IT säkerheten behöver stramas åt allt mer. Speciellt nu när vi jobbar allt mer hemifrån och inte bara behöver tänka på att skydda vår egen data utan även företagets data. I början behövde vi inget skydd alls mer eller mindre, sen kom lösenord, som du själv kanske använder idag men nu är det lösenordsfraser som gäller som minimikrav. Så, vad är då en lösenordsfras…
En lösenordsfras är ett lösenord som består av flera ord eller en fras för att säkra åtkomsten till din data. Det kan till exempel vara refrängen på din favoritlåt, dina närmaste vänners namn eller liknande. Förutom flera ord bör en lösenordsfras också bestå av minst en stor bokstav, siffror och specialtecken (@?!%& osv) för att vara en säker lösenordsfras.
Anledningen till det sistnämnda, alltså lösenordsfraser, är för att angriparna har utvecklat allt mer sofistikerade metoder för att gissa, eller använda så kallad “brute force” för att knäcka lösenord, och de blir ständigt bättre på det. Och även datorkraften som de använder har också blivit bättre vilket gör att det går snabbare att komma runt vanliga lösenord.
Säkra lösenord idag
Det du snart kommer att läsa kan låta som ett skämt och påhittat men det är faktiskt sant och som du kommer att märka är inte ett enda av grundkraven för ett säkert lösenord ens med på denna lista. För en som jobbar med IT så är detta skrämmande, speciellt med tanke på att listan, i stort sätt, har varit likadan sedan vi började använda lösenord. Och du har säkert hört att ”Sverige ligger långt fram inom IT” och det gör vi rent tekniskt men kunskapsnivån och användandet av den IT som vi har tillgång till är, enligt mig, fortfarande väldigt låg. DET jobbar jag aktivt med att förändra tillsammans med mina kunder.
En titt på listan över de vanligaste lösenorden i Sverige berättar nämligen att långt ifrån de flesta använder ens ett säkert lösenord. Detta, mina damer och herrar, är (tyvärr) top-10 över de vanligaste lösenorden, år 2020!
- 123456
- 12345
- knulla
- qwerty
- 666666
- hejsan
- stilet
- 123456789
- 12345678´
- password
Grunden för ett säkert lösenord
Det vanligaste bland småföretag idag är att man använder sig av lösenord och som, till synes, är komplexa men i verkligheten faktiskt är väldigt enkla för en hacker/bot att gissa och ta sig förbi. Som tex: ”Sommar2019!” eller ”Volvo740?”
Och visst, det ser ju bra ut… På pappret…
Minikraven för ett säkert lösenord har under en lång tid varit följande:
- Minst 8 tecken
- Minst en siffra
- Minst en stor bokstav
- Minst ett specialtecken
”Ja, och det du skriver innehåller ju stor bokstav, siffror, specialtecken och över 8 tecken långt”, kanske du nu säger för dig själv?! Men faktum är att det ”bara” tar 400 år för en vanlig dator att gissa.
Dock ska man veta att de flesta hackare idag har tillgång till nätverk av datorer, servrar och AI så den verkliga tiden går snabbt ner till dagar eller timmar och är långt ifrån ett säkert lösenord trots att det följer grunderna för vad som kan klassas som ett säkert lösenord.
Tiderna har förändrats och precis som med vilken typ av brottslighet som helst så ligger tjuvarna alltid steget före. Därför är det nu dags att uppdatera oss själva, hur vi tänker kring och vad vi använder för typ av lösenord.
Lösenordsfras - Ett bättre alternativ
Det viktigaste och bästa vi kan göra, för att möta hotet och skydda vår data mot olovligt intrång, är att istället för att använda ett vanligt lösenord byta ut det mot en säker lösenordsfras som följer dagens krav.
Så här fungerar det… Ju fler tecken ditt lösenord har, desto säkrare är det eftersom det tar längre tid att gissa. Baksidan med det är att ju mer komplex ett lösenord blir, desto svårare kan det vara att komma ihåg och därför struntar man i det till slut och väljer då istället ett enklare. Och det är därför rekommenderar jag att du istället skall använda lösenordsfraser.
En lösenordsfras kan vara en mening, en fråga, en sångtext, vänners namn eller vad som helst egentligen, bara det består av flera ord. Exempelvis: ”Jag älskar musik!”. Ett väldigt enkelt lösenord att komma ihåg men som tar väldigt lång tid för en hackare att gissa. Närmare bestämt: 158 kvintiljoner (30st 0:or) år!
Så även om hackaren har tillgång till avancerad utrustning så tar det enormt lång tid vilket gör att du inte ens blir intressant som måltavla.
Mina råd och rekommendationer för en säker lösenordsfras…
- Använd flera ord och/eller bygg en mening
- Mellanslag är också ett tecken
- Minst en stor bokstav
- Minst en siffra
- Minst ett specialtecken (@ ? ! osv)
En lång lösenordsfras är ALLTID säkrare än ett kort och komplext lösenord. Dock är det bästa att kombinera dem såklart. Men ”jagälskarköttbullar” är fortfarande säkrare än ”Sommar2019!”.
Testa din lösenordsfras
Det finns många olika sajter på nätet där du kan testa dina lösenord och se till att du använder ett säkert lösenord men detta är min favorit. Jag rekommenderar att du först testar ditt nuvarande lösenord och sen skriver in en lösenordsfras som du vill använda, bara för att se skillnaden. Du kommer bli förvånad…
Oavsett behov är du varmt välkomna att kontakta mig för en förutsättningslös diskussion kring era IT- och webb-behov.
Senaste kommentarer